Vuelomania.com

En blogg om leiebil og reiserHome / Tips ved henting og levering av leiebil

Tips ved henting og levering av leiebil


Tips ved henting og levering av leiebil

Leiebil er perfekt for deg som elsker å oppleve nye steder. De aller fleste steder har tilbud for bilutleie, slik at du kan utforske området på egne premisser. Enten du skal ta med familien på en dagsekskursjon, eller ønsker å benytte bilen til en lengre tur med kjæresten, er det noen ting du burde være oppmerksom på. Kanskje må du forholde deg til en ny trafikkultur og følelsen av å sitte bak et fremmed ratt. I tillegg er det en del å holde styr på hva gjelder selve utleieprosessen. For å gjøre opplevelsen så enkel som mulig for deg, har vi samlet en rekke råd for hva du burde gjøre ved henting og levering av leiebilen.

Ta deg god tid

Enten du har forhåndsbestilt en leiebil, eller dropper innom et utleiefirma, er det vanlig at man er ganske gira på å komme seg ut på veien. Vårt første tips er at du tar deg god tid til å lese gjennom leievilkårene. Dersom du har bestilt bilen på forhånd, burde du selvsagt gjøre dette ved bestilling. Når du skal leie bilen direkte hos utleiefirmaet, bør du ta deg tid til å lese gjennom avtalen nøye før signering. Spør dersom du oppdager noe du er usikker på, og forsikre deg om at du har gjort en grei avtale. Blant annet bør du undersøke om du må betale ekstra for antall kjørte kilometer, i tillegg til selve leieprisen. Et annet sentralt punkt er hvilket drivstoff bilen bruker, og om du er pliktig til å fylle tanken før levering.

Følg vilkårene

Det er selvsagt ikke tilstrekkelig å være kjent med vilkårene for den aktuelle leiebil, du må selvsagt også følge dem. Har du signert på at bensintanken skal være full ved levering, må du sørge for at den er det når du kjører inn til firmaet igjen. Er det forbudt med mat i bilen, bør du ikke friste skjebnen med å spise en svær softis mens du kjører. Bilrens kan ofte være dyrt, og ingen som driver bilutleie vil ta slike kostnader på egen kappe. Dersom du ikke følger vilkårene, kan opplevelsen fort bli unødvendig kostbar. Ikke la deg presse av at det er kø, eller stressede ansatte. Skummer du fort gjennom avtalen kan du overse viktige detaljer.

Undersøk din leiebil

De fleste utleiefirmaer vil gjennomføre en inspeksjon av bilen sammen med deg, før du kan kjøre av gårde. Dersom forhandleren ikke selv tar initiativ til en slik gjennomgang, bør du gjøre det. Dersom bilen har en bulk eller en ripe i lakken fra før, er det fint at både du og selger er oppmerksom på dette. Dokumenter gjerne feilene og før dette inn i leiekontrakten sammen med selger. Når du sørger for en grundig forundersøkelse og dokumentering av bilens tilsant, unngår du å måtte stå til ansvar for feil som den forrige sjåføren har gjort. Skal du levere bilen et annet sted enn der du plukket den opp, kan det være en idé å fotografere eventuelle feil med ditt mobilkamera. Har du bilder med tid- og stedsinformasjon er du helt sikker på å unngå at forhandleren du leverer til kan presse deg for ekstra penger.

Lever i tide

Du kan vente deg et smertefullt gebyr dersom du ikke overholder leveringsfristen. Hos de fleste utleiefirmaer vil det påløpe ekstra store kostnader dersom du ikke gir bilen tilbake innen avtalt tid. Er du usikker på hvor mye tid du bruker på å kjøre frem og tilbake dit du vil, er det bedre å legge inn ekstra tid i leiekontrakten enn å levere bilen for sent. Støter du på en trafikkork, eller blir forhindret fra å komme deg frem tidsnok på annet vis, anbefaler vi å ringe utleiefirmaet og informere om forholdene. Kanskje kan du slippe en lei «bot» ved å ta kontakt og være ærlig.

Hent og lever på samme sted

Med mindre du er avhengig av å bruke bilen fra å komme deg fra ett sted til et annet, anbefaler vi at du henter og leverer kjøretøyet på samme sted. Sannsynligvis vil prisen stige dersom du leverer bilen på et annet kontor enn der du plukket den opp.

Hent til avtalt tid

Dette tipser er aktuelt for deg som bestiller leiebil i forkant av turen. Når du forhåndsbestiller vil du ofte måtte velge et hentetidspunkt for bilen. Noen firma håndhever dette strengt. Du kan risikere at bilen du har booket har blitt leid ut til noen andre dersom du er svært sent ute. Har du allerede betalt for bilen, kan det tenkes at du kan få refundert noe av beløpet. Dette gjelder imidlertid ikke for alle som driver bilutleie, og noen selskap vil ikke gi et rødt øre tilbake. Det er ingen grunn til å gamble på at du er heldig, så avtal et tidspunkt du vet du kan overholde.

http://www.vg.no/forbruker/reise/reiselivsnyheter/10-gode-leiebil-tips/a/516292/
https://www.if.no/privat/forsikring/bilforsikring/reise-med-bil/leiebil